Mexicaanse zwarte-bonenchili met chocolade: een hartige stoof met een verrassende twist
Deze Mexicaanse zwarte-bonenchili met chocolade combineert de diepe, hartige smaken van traditionele chili met de rijke, volle smaak van pure chocolade. Het resultaat is een verwarmend gerecht dat perfect is voor koude dagen.
Ingrediënten:
- 4 el olie
- 3 uien, fijngesneden
- 5 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 rode paprika, in blokjes
- 400 g rundergehakt
- 3 tl gemalen komijn
- 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
- 4 tomaten, in stukjes
- 1 el paprikapoeder
- 300 g witte en wilde rijst*
- 1 groentebouillontablet
- 2 blikken zwarte bonen (à 400 g), uitgelekt en afgespoeld
- 40 g pure chocolade, fijngehakt
- Korianderyoghurt** voor erbij
Bereidingswijze:
-
Chili bereiden:
- Verhit in een braadpan 2 el olie.
- Bak 2 uien met de helft van de knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Schep de helft van de komijn erdoor.
- Schenk de inhoud van de blikken tomaat met het vocht in de pan en druk de tomaten met een spatel klein.
- Laat de chili 15-20 minuten zachtjes stoven.
-
Rijst bereiden:
- Verhit in een hapjespan de resterende 2 el olie.
- Bak de overgebleven ui met de rest van de knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de verse tomaten toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg het paprikapoeder en de resterende komijn toe.
- Schep de rijst erdoor en bak 1 minuut.
- Meet de hoeveelheid kokend water af die je volgens de verpakking aan de rijst moet toevoegen en los hierin het bouillontablet op.
- Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt in 10 minuten gaar.
-
Chili afmaken:
- Schep de zwarte bonen door de chili en verwarm nog 5 minuten.
- Roer de fijngehakte pure chocolade erdoor en laat smelten in de warme chili.
-
Serveren:
- Serveer de chili met de Mexicaanse rijst.
- Lekker met korianderyoghurt.
*Een mengsel van witte en wilde rijst en zwarte bonen in blik zijn bij de supermarkt te koop.
**Frisse korianderyoghurt is zo gemaakt: meng 1 bosje grofgesneden koriander en naar smaak (1 teentje) fijngesneden knoflook door 150 ml volvette Turkse of Griekse yoghurt.
Deze chili is een heerlijke variatie op de klassieke chili con carne, met de toevoeging van pure chocolade voor extra diepte en romigheid. Perfect voor een gezellige avondmaaltijd.