Hertenbiefstuk met Chocoladesaus geïnspireerd door Gordon Ramsay
Een prachtig gerecht met rijke smaken van mals hertenvlees, gecombineerd met een intense chocoladesaus. De toevoeging van rode wijn, frambozenazijn en bittere chocolade maakt deze saus een unieke mix van oude en nieuwe wereldsmaken, zoals meesterkok Gordon Ramsay het voorstelt. Perfect voor een speciale avond.
Ingrediënten voor 4 personen
-
Groenten en vlees
- 400 g wortels, in blokjes van 1 cm
- 400 g knolselderij, in blokjes van 1 cm
- 300 g gerookte bacon, in blokjes van 1 cm
- 50 g boter
- ½ savooiekool, in sliertjes
- 200 ml slagroom
- 4 hertenbiefstukjes, elk 150 g
-
Voor de saus
- 500 g sjalotjes, grof gehakt
- 4 teentjes knoflook, ongepeld en gekneusd
- 2 takjes verse tijm
- 1 laurierblad
- 2 theelepels zwarte peperkorrels
- 25 g boter
- 2 theelepels frambozenazijn
- 750 ml rode wijn
- 2 liter kalfsbouillon
- 40 g pure of extra bittere chocolade
Bereidingswijze
-
Saus maken:
Smelt 25 g boter in een pan en fruit hierin de sjalotjes, knoflook, tijm, laurierblad en peperkorrels tot alles goudbruin is. Blus af met frambozenazijn en voeg de rode wijn toe. Laat het geheel inkoken tot er ongeveer 100 ml overblijft. Voeg de kalfsbouillon toe en laat verder inkoken tot 600 ml. Zeef de saus en druk met een lepel de smaken eruit. Doe de saus terug in de pan en smelt de chocolade erin. Verwarm voorzichtig zonder aan de kook te brengen en breng op smaak met zout en peper. -
Groenten bakken:
Bak de wortels en knolselderij samen met de bacon in 50 g boter tot alles goudbruin is. Zet de helft apart en voeg de savooiekool toe aan de pan. Bak nog 3-4 minuten en giet overtollig vet af. Voeg de slagroom toe en kook in tot de helft. Breng op smaak met zout en peper. -
Hertenbiefstuk bereiden:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrooi de hertenbiefstukjes met zout en peper. Verhit de olie in een ovenbestendige pan en schroei het vlees aan beide kanten in 3 minuten. Bedek met beboterd bakpapier en zet 4-5 minuten in de oven. Laat het vlees kort rusten. -
Serveren:
Verhit het koolmengsel en de apart gezette groenten. Verwarm de saus op laag vuur. Schep het koolmengsel op de borden, leg de in plakken gesneden hertenbiefstuk erop en verdeel de overige groenten rond het vlees. Bedek met de chocoladesaus en serveer.
Credits
Dit recept is geïnspireerd door Gordon Ramsay, die het gebruik van hertenvlees als mager en smaakvol alternatief promoot en een unieke saus creëert met de diepe smaak van pure chocolade.